Egipskie Dni w Krakowie
25-27 marca 2009

 
Na terenie Krakowskiej Szkoły Wyższej im. Andrzeja Frycza Modrzewskiego odbyły  się 3- dniowe wykłady połączone z wystawą egipskich książek, obrazów i fotografii pt. „Egipskie Dni w Krakowie” .
Podczas „Egipskich Dni”  firma Partnership dla 300 uczestników wykładów przygotowała catering z najbardziej popularnymi daniami z Egiptu. Wszystkim bardzo smakowała ta oryginalna kuchnia i dlatego nie zabrakło pytań skierowanych do obsługi o przepisy oraz sposób przyrządzenia tych ciekawych i niespotykanych w Polsce dań. Niestety dziś w Krakowie nie ma jeszcze restauracji,  która podaję dania typowe dla tego regionu, ale chcemy pocieszyć, że przepisy są ogólnodostępne i przy odrobinie chęci można samemu poeksperymentować w kuchni :)

Smacznego!

Oto menu egipskie:  
Zupa
Shorba ads – egipska zupa z soczewicy z dodatkiem mielonego kminku i cytryny. 
Dania Gorące
Kushari - pyszne danie egipskie z ryżu, makaronu i soczewicy,  podawane z chrupiącą cebulą oraz z  ostrym sosem pomidorowym,
Kofta - kulki mielonego, ostro przyprawionego mięsa pieczone na grillu,  sos jogurtowo-miętowy,
Chicken shawarma oriental – kurczak w przyprawach orientalnych z warzywami,
Deser egipski
Basboussa - słodkie ciasto na bazie jogurtu, kaszy manny, masła i mleka.
Dodatki
Aysz - egipski  chleb
Tahina – masło sezamowe


Relacja w Krakowskiej Telewizji Internetowej:
http://www.ktvi.pl/film,210,6,0,dni_egipskie_w_krakowskiej_akademii.html